Tofu
29 marca 2024r.

Tofu – najlepszy zamiennik mięsa i nabiału

Do najbardziej znanych zamienników mięsa należy tofu. W sklepach można znaleźć tofu wędzone, naturalne i inne. Dlaczego warto je stosować?

Czym jest tofu?

Tofu to produkt wysokobiałkowy. Określa się go jako serek sojowy, który jest produkowany z mleka sojowego oraz nigari. Zawiera sporą ilość białka, a także wapń i tłuszcze roślinne, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Tofu charakteryzuje się szerokim zastosowaniem – stanowi znakomity zamiennik mięsa, sera czy nabiału. Warto przy tym zauważyć, że tofu to produkt nietrwały i nie należy przekraczać jego terminu przydatności do spożycia.

Tofu BIO

Czym jest tofu ekologiczne? Tofu BIO to produkt przygotowany w pełni z ekologicznych produktów i w ekologiczny sposób, czyli bez użycia konserwantów, chemii i innych szkodliwych składników, ale i bez nawozów sztucznych. Tofu ekologiczne to najwyższej jakości produkt, który jest bogaty w minerały – przede wszystkim w magnez.

Rodzaje tofu

Świeże tofu ekologiczne może występować pod dwoma postaciami – miękką bądź twardą. Tofu miękkie, czyli tak zwane jedwabiste ma konsystencję twarożku i zastępuje się nim jogurt lub śmietanę. Natomiast tofu twarde ma formę kostki i znajduje się w specjalnej zalewie. Takie produkty nie są zdatne do spożycia – przed zjedzeniem należy je odpowiednio przygotować za pomocą obróbki termicznej. W ofercie sklepów, zwłaszcza takich ze zdrową żywnością, można również znaleźć inne rodzaje tofu, w tym produkty smakowe i nie tylko – tofu wędzone, tofu marynowane, tofu z przyprawami czy ziołami, tofu z warzywami itd.

Tofu BIO w codziennej kuchni   

Tofu BIO skutecznie zastępuje mięso, ale i ser oraz nabiał w różnych potrawach. Tofu naturalne jest delikatne, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i zapach. Wiele osób twierdzi, że taki rodzaj tofu nie ma smaku w ogóle. Z tego powodu wymaga odpowiedniego przygotowania – czyli doprawienia przyprawami, ziołami, wcześniejszego marynowania bądź podsmażenia przez parę minut na patelni, na której wcześniej smażyło się inne produkty – w taki sposób można nadać tofu oryginalny smak. Tofu wędzone może stanowić dodatek (na przykład do zapiekanek czy sałatek), ale i podstawę do zup, które tradycyjnie są gotowane na mięsie, czyli zupy grochowej lub żuru – tofu wędzone nadaje im odpowiedni smak. Z kolei gotowy i przyprawiony już produkt (na przykład warzywami, ziołami, pestkami itd.) stanowi znakomity zamiennik sera czy nabiału.   

Tofu a zdrowie

Tofu to produkt sojowy, który zawiera łatwo strawne białko i, podobnie jak inne produkty sojowe, ma pozytywny wpływ na przemianę wapnia w organizmie człowieka. Regularne spożywanie tofu może złagodzić różne dolegliwości, które mają miejsce w okresie menopauzy. Ponadto tofu jest niskokaloryczne – zawiera zaledwie 60 kalorii w 100 gramach.

Przechowywanie tofu

Jak przechowywać tofu? Miękkie tofu po wyjęciu z opakowania należy przechowywać w lodówce maksymalnie przez 48 godzin. Natomiast twarde w kostce lub niewielkich kostkach w zalewie należy umieścić w świeżej wodzie. Tofu twarde w ten sposób można przechowywać przez tydzień, ale pod warunkiem, że codziennie będzie się wymieniało wodę.  

Miejsce na Twoją reklamę!

Skontaktuj się z nami i umieść tutaj swój catering!

Social Media