Jak wybrać dietę na redukcję?
10 lutego 2025r.

Jak wybrać dietę na redukcję?

Nadwaga i otyłość są obecnie powszechnym problemem. Nadmierna masa ciała nie tylko wpływa na nasz wygląd, ale przede wszystkim negatywnie oddziałuje na zdrowie, zwiększając ryzyko wystąpienia wielu chorób, takich jak np. cukrzyca typu II czy nadciśnienie. Na szczęście dzięki odpowiedniej diecie można zmniejszyć swoją wagę i tym samym zadbać o zdrowie. Aby dowiedzieć się, jak wybrać dietę redukcyjną dostosowaną do indywidualnych potrzeb, wystarczy zapoznać się z dalszą częścią niniejszego artykułu.

Dieta na redukcję – co to znaczy?

Dieta redukcyjna to sposób odżywiania mający na celu zmniejszenie masy ciała. Umożliwia ona zredukowanie zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Dieta ta polega na utrzymaniu ujemnego bilansu kalorycznego, co oznacza, że dostarcza organizmowi mniej kalorii, niż wynosi jego aktualne zapotrzebowanie. Musi być indywidualnie dopasowana do potrzeb danej osoby. Ważne, aby była w pełni bezpieczna i zgodna z zasadami zdrowego odżywiania. Dieta na redukcję nie może prowadzić do niedoborów, ponieważ mogłoby to negatywnie wpłynąć na stan organizmu.

Dieta redukcyjna – podstawowe zasady

Podstawowe zasady diety redukcyjnej obejmują:

  • Regularne spożywanie posiłków – jedzenie 4-5 razy dziennie o stałych porach w odstępach co 3-5 godziny;
  • większa ilość warzyw i owoców w codziennym menu;
  • zapewnienie właściwego nawodnienia organizmu poprzez picie co najmniej 2 litrów wody każdego dnia;
  • zwiększone spożycie błonnika pokarmowego (nawet 35 g dziennie).

Należy pamiętać, że głównym celem diety redukcyjnej jest wypracowanie zdrowych nawyków, które będą kontynuowane przez całe życie.

Dieta redukcyjna – co jeść?

W diecie redukcyjnej posiłki powinny być przede wszystkim różnorodne, aby unikać monotonii i szybkiej utraty motywacji do kontynuowania i realizacji zamierzonych celów. Na talerzu powinny pojawiać się różnorodne produkty spożywcze, takie jak:

  • warzywa;
  • owoce;
  • makarony pełnoziarniste;
  • ryż;
  • kasze – jęczmienna, gryczana, kuskus bulgur, jaglana;
  • chude mięso – pierś indyka lub kurczaka, udka z indyka lub kurczaka, mięso z królika, polędwiczki wieprzowe, schab;
  • jaja;
  • orzechy – brazylijskie, włoskie, laskowe, pekan, makadamia, nerkowca;
  • nasiona słonecznika;
  • pestki dyni;
  • tłuszcze roślinne, np. oliwa, olej rzepakowy, olej lniany, olej z pestek winogron;
  • kefir;
  • maślanka;
  • jogurt grecki;
  • twaróg;
  • napoje roślinne – sojowe, migdałowe, kokosowe czy owsiane.

Zamiast eliminować produkty, warto kontrolować ich ilość i całkowitą kaloryczność posiłków.

Dieta na redukcję – czego unikać?

Stosując dietę redukcyjną, należy znacznie zredukować spożycie następujących produktów:

  • cukier,
  • miód,
  • słodycze, takie jak batony, cukierki, żelki, praliny, lizaki, lody, kremy czekoladowe;
  • wyroby cukiernicze, takie jak drożdżówki, pączki, eklerki, bezy, muffinki czy rogaliki;
  • słodzone napoje;
  • pieczywo pszenne;
  • fast foody, takie jak frytki, pizza, burgery, hot-dogi;
  • słodzone jogurty;
  • słodzone serki homogenizowane;
  • gotowe sosy i dressingi;
  • słodkie płatki śniadaniowe;
  • masło;
  • majonez;
  • śmietana;
  • tłuste sery żółte;
  • przetworzone wędliny;
  • słone przekąski, takie jak np. chipsy, paluszki, krakersy, precelki.

Należy pamiętać, że wyżej wymienione produkty nie są zakazane na diecie redukcyjnej, jednak powinny być maksymalnie ograniczone. Jeśli od czasu do czasu pojawią się w jadłospisie, nie wpłyną znacząco na efekty odchudzania. Ważne jest jednak zachowanie umiaru.

Dieta na redukcji – jak wybrać odpowiednią?

Aby wybrać odpowiednią dietę redukcyjną, należy wziąć pod uwagę kilka istotnych czynników. Przede wszystkim trzeba zadbać o właściwy deficyt kaloryczny, dobór makroskładników i uwzględnić aktywność fizyczną. Ponadto dieta musi współgrać z ewentualnymi schorzeniami. Nie może ona negatywnie wpływać na organizm i pogarszać samopoczucia. Ważne też, aby jadłospis był dostosowany do indywidualnych preferencji. Nie powinny znajdować się w nim produkty, których nie lubimy. Dieta powinna być przyjemna i urozmaicona. W przeciwnym razie ciężko będzie wytrwać w postanowieniach.

Jeśli nie masz wiedzy dietetycznej i nie wiesz, jak stworzyć jadłospis redukcyjny, to wejdź na stronę bediet.pl i zamów dietę dostosowaną do Twoich potrzeb! Dzięki planowi żywieniowemu z BeDiet nie tylko zrzucisz zbędne kilogramy, ale również zadbasz o zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie.

Miejsce na Twoją reklamę!

Skontaktuj się z nami i umieść tutaj swój catering!

Social Media