Jak zmielić kawę
24 kwietnia 2024r.

Jak najlepiej zmielić kawę?

Zastanawiasz się jak najlepiej zmielić kawę? Obiły Ci się o uszy różne techniki, ale nie wiesz którą wybrać? Przekonaj się, jaki rodzaj mielenia warto zastosować.

Kawa – dlaczego mieli się kawę?

Mielenie kawy spełnia jedną podstawową funkcję. W wyniku mielenia uzyskuje się większą powierzchnię kontaktu kawy z wodą. Wpływa to niewątpliwie na bogactwo uzyskanego smaku i intensywność napoju. Mielenie kawy na świeżo, tuż przed jej zaparzeniem, pozwala na zachowanie pożądanego aromatu. Jeśli jesteś prawdziwym kawoszem – to z pewnością wiesz jak bardzo kawa kawie nierówna. Wybór mielenia, zamiast używanie gotowej, zmielonej już kawy przynosi ogromną różnicę. Zmiel swoją kawę przed parzeniem i przekonaj się! 

Mielenie kawy – rodzaje 

Wybór mielenia zależy od tego, jaki sposób parzenia kawy zastosujesz. Przy dłuższym czasie parzenia – ziarna należy zmielić grubiej. I odwrotnie, jeśli czas parzenia kawy jest krótki, to zmiel kawę na drobniejszą. Jeśli swój napój zwykle wypijasz w pośpiechu lub zabierasz ze sobą na wynos – dobrą opcją będzie kawa mielona ze sprawdzonego sklepu. Dzięki temu zaoszczędzisz na czasie w trakcie intensywnego dnia. Wybór idealny to posiadanie w swoim domu zarówno kawy w ziarnach, jak i wcześniej zmielonej. Zmielona, czyli jaka? Istnieją cztery podstawowe rodzaje, ze względu na grubość zmielenia.

  • Kawa bardzo drobno zmielona – stosowana do ekspresu.
  • Kawa drobno zmielona – wykorzystywana w przypadku ekspresu automatycznego lub ciśnieniowego. 
  • Kawa średnio zmielona – idealna do parzenia kawy w kawiarce oraz do dripu.
  • Kawa grubo zmielona – nadaje się m.in. do metody parzenia z użyciem French Press. 

Co do zmielenia kawy?

Istnieje wiele modeli młynków do mielenia kawy. W zależności od Twoich preferencji wizualnych oraz tego, jak bardzo cenisz sobie wygodę, możesz wybrać:

  • młynek żarnowy,
  • młynek nożowy,
  • młynek ręczny, 
  • młynek elektryczny. 

Na szczególne wyróżnienie zasługują młynki żarnowe. W trakcie mielenia nie doprowadzają do przegrzewania ziaren, co istotnie wpływa na zachowanie aromatu kawy. To dzięki nim można czuć unikalną woń danej kawy, np. nuty owoców, bakalii czy czekolady. Młynek nożowy może rozcinać ziarna na nierównomierne kawałki – co nie jest mile widziane przy parzeniu kawy i doprowadza do jej przegrzania. Wybór pomiędzy młynkiem ręcznym i elektrycznym zależy od Twoich osobistych preferencji. Z pewnością oba rodzaje bezbłędnie spełnią swoje zadanie. Wybierz taki młynek, aby mielenie i parzenie kawy nie stało się codzienną zmorą i obowiązkiem a przyjemnością. 

Mielenie kawy – codzienny, przyjemny rytuał

Wiesz już, jak istotny jest proces mielenia w uzyskaniu idealnej kawy. Wybór konkretnej metody parzenia i zakup odpowiedniego sprzętu to kolejne kroki na Twojej drodze. Bogatą ofertę wszystkiego co potrzebujesz do parzenia kawy znajdziesz w sklepie Cafe Silesia. Już z samego parzenia kawy można czerpać ogromną satysfakcję!

Miejsce na Twoją reklamę!

Skontaktuj się z nami i umieść tutaj swój catering!

Social Media